Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Diamantový kotouč obojživelník HERMAN BD-70 Hybrid

V každodenním životě jsme si oblíbili výrobky, které nám usnadňují život nebo šetří čas kombinací dvou funkcí. Patří sem například hybridní notebooky nebo šampon a kondicionér v jednom.

V technickém světě se na univerzálně použitelné produkty díváme trochu jinak. Univerzální pneumatiky jsou vhodné pro zimní i letní období, ale ani v jednom z nich nejsou vynikající. Univerzální pilový list nebo diamantový kotouč mohou dobře řezat různé materiály, ale ani jeden z nich ne vynikajíce.

I v této oblasti však existují výjimky. Nepochybně k nim patří diamantový kotouč – specialista na dlažbu a obklady - s nímž můžete řezat a brousit.

HERMAN BD-70 Hybrid: pro řezání a broušení okrajů dlažby

Obr. 1 HERMAN BD-70 Hybrid: pro řezání a broušení okrajů dlažby

Jak to dnes vypadá v praxi

Při obkladačských pracích se často musí řezat a ostré hrany se pak jemně brousí. Obkladači však nemají ve zvyku nosit sebou dvě různé brusky nebo dva různé kotouče. Používají tedy jednu úhlovou brusku a kotouč, který použili k řezání hrany. Konečný výsledek není vždy ideální.

 

Požadavky na nástroj

Jaké vlastnosti by měl mít nástroj na řezání a broušení dlažby, aby byl výsledek rychlý a pěkný?

Musí řezat tence a přesně, nabízet možnost broušení okrajů ihned po dokončení řezu a samozřejmě musí umět brousit roh dlažby do oblouku.

Nesmíme zapomínat na trvanlivost - chceme, aby nástroj vydržel. Zní to nedosažitelně, ale je to možné.

 

Hybridní diamantový kotouč

Nevšední řešení 2v1, které funguje: řezání a broušení jedním nástrojem. Řezná část kotouče je tvořena soustavou hexagonů, pravidelných šestihranů, spojených do tvaru včelí plástve.

 

Šestihrany jsou tvořeny diamantovými zrny spojenými spojivem - vše v tloušťce 1,6 mm. Ideální pro řezání dlažby, kde je vyžadován tenký a přesný řez.

Jsou umístěny v mezikruží diamantového kotouče a vytvářejí tak značnou "výšku" řezné části - až 25 mm. To zaručuje velkou řeznou plochu a vysokou životnost.

Tato plocha je také určena k broušení hran - nestane se, že by kotouč sklouzl a brousil více, než je nutné. A aby to bylo dokonalé, používá se při výrobě spojivo střední tvrdosti, které zajišťuje dostatečně rychlý řez.

Včelí plástev

Obr. 2 Včelí plástev

 

Řezná část hybridního kotouče

Obr. 3 Řezná část hybridního kotouče

Takže máme všechno. Tenké, přesné a relativně rychlé řezání, možnost broušení a dokonce dlouhá životnost. A jako bonus výborná pověst obkladače, protože dlažba je přesně a pěkně nařezaná.

Jednoho dne bude třeba vyměnit i tento kotouč, ale do té doby proteče spousta vody – mnoho metrů čtverečních dlažby bude na místě přesně, se zabroušenými okraji.

Protože diamantové nástroje při řezání vytvářejí značné množství tepla, doporučujeme poměr 2:1, aby byla zachována dlouhá životnost kotouče. Proto po každých 20 sekundách řezání ochlazujte kotouč 10 sekundami volnoběhu brusky.

 

V následujícím videu se můžete podívat, jak se hybridní kotouč používá k řezání a broušení:

 

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
https://www.freepik.com/free-photo/sweet-honeycomb-wooden-table_6858423.htm


Recenze článku Přidat recenzi

  1. Tomáš Vojík

    hezky vysvětlený princip. Dva v jednom - super

Další články

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.