Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Jak bez problémů vyměnit kotouč v úhlové brusce

Proč nezáleží na tom, jak nástroj do úhlové brusky založíte? Jak se vyhnout problémům při výměně a na co si dát pozor, abyste ušetřili čas a ochránili brusku...

Většinu nástrojů úhlové brusky lze nastavit intuitivně nebo podle přiloženého jednoduchého návodu. Například diamantové kotouče jsou namontovány tak, aby směr otáčení byl stejný jako směr vyznačený šipkou na tělese nástroje.

Brusné kotouče a lamelové kotouče se montují vypouklou stranou prelisovaného středu na přírubu úhlové brusky (jinak bychom nemohli brousit), závitové nástroje se šroubují na hřídel atd.

U abrazivních řezných nástrojů však existuje jeden detail, který si při jejich výměně málokdy uvědomíme.

 

Středový ocelový kroužek a jeho význam

Jedná se o tenký pozinkovaný výlisek s mírnou přírubou na vnitřním mezikruží. A právě to určuje vnitřní otvor nástroje. Výrobci obvykle používají středové ocelové kroužky s několika otvory i v mezikruží. Do těchto otvorů se při lisování a po vypálení v peci dostane trochu směsi, která zafixuje polohu kroužku na nástroji.

Přestože se jedná o nejlevnější součástku, má důležité funkce:

  1. zajišťuje pevnější uchopení kotouče, a tím zvyšuje bezpečnost při práci.
  2. přesně vymezuje vnitřní otvor kotouče - 22,23mm
  3. zabraňuje "zakousnutí" kotouče do vnitřní příruby úhlové brusky a umožňuje tak jeho snadnější výměnu.

 

Příruba úhlové brusky

Je nepostradatelnou součástí bezpečného upevnění řezného kotouče v nářadí.

Na jeho styčné ploše jsou v mezikruží po obvodu drážky - slouží k lepšímu upevnění kotouče po utažení upínací matice a zabraňují jeho samovolnému uvolnění.

Správné upevnění řezného kotouče

Řezný kotouč se vloží do úhlové brusky tak, aby středový ocelový kroužek (1) kotouče zapadl do drážek příruby (2). Pak stačí našroubovat upínací matici (3), stisknout aretační tlačítko vřetena (4), montážním klíčem (5) kolo přiměřenou silou (s citem) utáhnout - a je hotovo.

Pojem "dotahovat s citem" se často vyskytuje v příručkách a návodech, ale nikdy nebyl přesně definován. Znamená to "ani silno, ani slabo" - tedy s citem ?.

Zbytečně utažená upínací matice může při výměně nástroje způsobit skutečný problém. Někdy nepomůže ani hrubá síla nebo dláto a kladivo. Při takovémto násilném způsobu může snadno dojít k poškození příruby nebo hřídele brusky a nástroj skončí v dílně.

Pokud je matice volně utažená - zejména u brusek s brzdou - může se po vypnutí sama uvolnit. Nehrozí při tom sice žádné velké nebezpečí, ale není příjemné hledat po celé dílně uvolněnou matici, nástroj a někdy i přírubu. Při dodržení správného postupu je prakticky nemožné, aby se nůž při práci "zakousl" do příruby, a jeho uvolnění pro výměnu je otázkou několika sekund.

Pro jistotu: před výměnou nástrojů v úhlové brusce nezapomeňte úhlovou brusku odpojit od napájení.

Zdroj:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN


Recenze článku Přidat recenzi

  1. Miloš Hermann

    Dobrý den .Já teda nevím ale asi třicet let dávám řezný kotouč plechem ven k matce která se utahuje právě proto aby později klouzala kov na kov a vůbec šla povolit

Další články

AXDC-1800: lehký aku vysavač na 18V platformě

Jedním z užitečných doplňkových strojů postavených na 18V platformě je také náš nový vysavač pro suché a mokré vysávání. Podstatou konstrukčního řešení je jednoduchý „bezsáčkový“ systém – odsávaný znečištěný vzduch je vháněn do sběrné nádoby, kde zůstávají nečistoty zachyceny filtrem.

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.