Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Jaký druh příklepu potřebujete?

Hlavním úkolem vrtačky je vrtání. Asi si dokážete představit, jak to funguje. Vrták upnutý v upínaní se otáčí, odebírá materiál a vyvrtává otvor o průměru vrtáku. Takto se postupuje při vrtání do měkkých materiálů. Pokud však potřebujeme vyvrtat otvor do stavebního materiálu, jako je cihla, beton nebo kámen, potřebujeme příklepovou vrtačku. Je to proto, že tvrdé materiály je třeba nejprve rozbít a poté vrtat.

Podle principu fungování rozlišujeme 2 způsoby příklepu:

  • Mechanický příklep
  • Elektropneumatický příklep

Vysvětleme si podrobněji princip fungování obou příklepú.

Mechanický příklep

Mechanický příklep funguje tak, že sklíčovadlo a vrták se mechanicky pohybují tam a zpět pomocí převodů. Ty se při rotaci přeskakují, čímž vzniká pohyb zvaný příklep (pozice 1, 2, 3 na obr. 1).

Obr. 1 Princip činnosti mechanického příklepu

 

Tento příklep není vhodný pro vrtání do betonu, ale spíše do cihel nebo pórobetonu, tj. měkkých stavebních materiálů. Při vrtání je cítit mírné vibrace nástroje. Abyste dosáhli požadovaného efektu, musíte při vrtání tlačit na vrták silou 5 až 10 kilogramů.

Tento způsob příklepu se používá v klasických elektromechanických vrtačkách nebo akumulátorových šroubovácích. Běžně jim říkáme příklepový vrták nebo jednoduše vrtačka (obrázek 2).

Obr. 2 Vrtání s mechanickým příklepem

 

Elektropneumatický příklep

Elektropneumatický příklep má více součástí a složitější mechanismus.

Skládá se z upínání (1), úderníku (2), volnoběžného pístu (3), hnacího pístu (4) a klikového mechanismu (5) na obr. 3. Klikový mechanismus pohybuje pístem, který opakovaně stlačuje vzduch před sebou a přenáší rázy na úderník, ten na nárazník a ten přímo na vrták. Tímto pravidelným úderem působí vrták jako dláto, které materiál rozbíjí a krouživým pohybem přes spirálu vrtáku vynáší vyvrtaný materiál z otvoru.

Obr. 3 Princip činnosti elektropneumatického příklepu

 

Obr. 4 Vrtání do betonu elektropneumatickým příklepem

Jeho účinnost je výrazně vyšší než u mechanickém příklepu. Energie elektropneumatického příklepu nebo úderu se udává v joulech.

Vrtačky s upínáním SDS-plus mají energii příklepu 2-5 J a hmotnost 3-5 kg.

Vrtačky s upínáním SDS-max mají energii příklepu 6-20 J a hmotnost 6-12 kg.

Na základě těchto údajů můžeme vybrat správnou příklepovou vrtačku pro danou práci. Taková "vrtačka" se odborně nazývá elektropneumatické kladivo (obrázek 4).

 

Použití nástrojů s příklepem

Elektromechanickou vrtačku lze používat s vypnutým příklepem, zejména v domácnosti pro vrtání do dřeva a kovu nebo s příklepem do měkkých stavebních materiálů.

Elektropneumatické kladivo se používá k vrtání do betonu a kamene. To předurčuje její použití pro komerční stavební práce, ale samozřejmě také v domácnosti při vrtání do tvrdých stavebních materiálů.

 

Jak správně vrtat

Mechanický příklep pracuje s mnohem vyšším počtem úderů (několik desítek tisíc) než elektropneumatický (několik tisíc), ale s mnohem nižší energií úderu.

Při vrtání mechanickým příklepem nemůžeme kontrolovat energii příklepu, takže čím více na nástroj tlačíme, tím rychleji vrtáme.

Při vrtání pomocí elektropneumatického příklepu však tlak na nástroj snižuje dráhu pístu, a tím i energii příklepu. Vrtání tak bude pomalejší. Pro optimální výkon se doporučuje na kladivo vůbec netlačit, nechat ho pracovat pod vlastní vahou, což také prodlužuje životnost součástí.

 

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektropneumatick%C3%A9_kladivo
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vrtac%C3%AD_kladivo


Recenze článku Přidat recenzi

  1. T.Vojík

    Zajímavé a poučné. Princip pneumatického příklepu hezky vysvětlen.

Další články

Tvrdost dřeva

V tomto článku se blíže podíváme na dřevo zejména z pohledu jeho klíčové vlastnosti – tvrdosti, a poradíme vám, jak vybrat správné nástroje pro jeho opracování.

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.