Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Ocasní pila - nedoceněný nástroj

Ocasní pila je fantastický multifunkční nástroj se slibnou budoucností. Má tak široký řezný rozsah, že se mu žádný jiný nástroj nevyrovná. Ve spojení s vhodnými pilovými kotouči lze řezat dřevo, překližku, ocel, nerezovou ocel, litinu, plast, sklo, cihly, dlaždice, kompozitní materiály, pórobeton a řadu dalších stavebních materiálů. Řeže i v místech, kde možnosti jiných nástrojů končí. Ve stavebnictví se dá použít všude. Je velmi pravděpodobné, že se jednoho dne stane jedním z nejpoužívanějších nástrojů.

Z čeho se skládá ocasní pila

Klíčovými prvky ocasní pily jsou vodicí saně (1) s opěrnou patkou. Vodicí saně lze do určité míry vysunout a zafixovat v nastavené poloze pomocí aretačního tlačítka (2). Tímto nastavením umožňuje patka nejen měnit dosah pilového listu, ale také se opírá o řezaný materiál a zabraňuje tomu, aby se pila při pohybu od řezu vzdalovala nebo k němu táhla. Správné nastavení také snižuje vibrace pilového listu při řezání, což obsluze poskytuje větší pohodlí a zvyšuje rychlost i kvalitu řezu.

Moderní ocasní pily jsou samozřejmě vybaveny držákem pilového listu (3) s rychloupínacím systémem, který umožňuje okamžitou výměnu pilového listu (4) za jiný bez použití dalšího nástroje. Rychlost oscilace lze plynule nastavit pomocí spínače (5) s ovládáním. U některých modelů je regulace řešena samostatným regulačním prvkem.

Obr. 1. Hlavní části ocasní pily

 

Srovnání ocasní pily a přímočaré pily.
Ocasní pila pracuje na podobném principu jako přímočará pila. Po zapnutí motoru převodový mechanismus (převodovka s excentrickou vačkou) převádí rotační pohyb motoru na vratný pohyb, při kterém se řezání provádí tlačením a tažením pilového listu.

Obr. 2. Převodovka s excentrickou vačkou

Oba tyto nástroje však mají různé výhody.

Ocasní pila má pilový list namontovaný ve vodorovné poloze a díky nastavitelné patce umožňuje řezání na jakémkoli povrchu, v jakékoli poloze, na těžko přístupných místech, pod úhlem a dokonce i přímo u zdi.

Přímočará pila má pilový kotouč namontovaný ve svislé poloze a umožňuje přesnou práci pouze na rovném povrchu.

Moderní ocasní pily, zejména ty pro profesionální použití ve stavebnictví, jsou vybaveny lithium-iontovou baterií s napětím 18 V a kapacitou nejméně 4 Ah a mají dobře rozložené těžiště. To jim umožňuje pracovat na nepřístupných místech a dokonce i v nepohodlných polohách, například nad hlavou.

Rozsah použití

Pokud hledáte alternativu mezi moderními nástroji, které mohou provádět různé řezné úkony, pak nejlepší volbou je ocasní pila. Důvodem je právě její schopnost řezat všechny druhy materiálů.

Obr. 3. Řezání dřevěných latí v blízkosti stěny

Obr. 4. Řezání ocelových trubek v jedné rovině se stěnou

 

Lezení po střechách nebo stromech s běžící motorovou pilou není příliš praktické ani bezpečné, k tomu se mnohem lépe hodí lehčí ocasní pila. Instalatér ani topenář nebude řezat ocelové nebo plastové potrubí v blízkosti stěny úhlovou bruskou. Štíhlá konstrukce těla a dlouhý, pružný pilový list umožňují řezat tam, kam by se pilka na železo nevešla, řezání trubek nebo výztuže v jedné rovině se stěnou, podlahou nebo jiným povrchem je bez ocasní pily nemožné...

Vlastně je. Je to možné.

Obr. 5. Řezání dřevěné palety s hřebíky

Stěnu lze také vyříznout, abyste se dostali k trubce, například pilkou na železo nebo úhlovou bruskou. A po rozřezání lze stěnu opět opravit. Přesto je možné tímto způsobem pracovat - otázkou je konečný efekt.

Ocasní pila s vhodným pilovým listem řeže bez jisker, nerozptyluje po okolí nečistoty z řezání jinými nástroji a při řezání cihel a cementových bloků produkuje méně prachu. Osvědčila se při bouracích pracích - snadno s ní lze řezat dveřní rámy, okenní rámy, kanalizační a topenářské trubky. Je nepostradatelný při řezání karoserie nebo zkorodovaných šroubů.

Zvládne vše, co ruční pila na dřevo nebo kov, ale efektivněji, rychleji a pohodlněji. Jednoduše ocasní pila v kombinaci s vhodným pilovým kotoučem je specialitou, kterou ocení každý stavitel.

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
https://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocating_saw


Recenze článku Přidat recenzi

    Článek zatím nikdo nehodnotil.

Další články

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.