Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Ruční okružní pila - bezpečné nebezpečné nářadí

Do "rodiny" okružních pil patří především ruční okružní pila, pokosová pila a stolní okružní pila. Tímto nástrojem je pilový kotouč.

Trocha historie

První ruční okružní pilu, podobnou těm dnešním, vynalezl v roce 1923 Edmond Michel a měla šnekový pohon. Byla masově prodávána pod značkou Skilsaw, a proto se přenosné okružní pily v některých zemích stále často nazývají Skilsaw nebo Skil Saw.

Obr. 1. Skilsaw Model 77

V dnešní době dosáhla okružní pila dokonalosti, zejména v oblasti profesionálních pil. Jeho možnosti a designové prvky se již dlouho výrazně nemění. V poslední době se staly populárními akumulátorové okružní pily s dobíjecími bateriemi. Rozdíl mezi stolní a ruční okružní pilou však není jen v tom, že jedna je stacionární a druhá přenosná, ale hlavně ve způsobu řezání. Při řezání ruční okružní pilou je řezaný materiál ve svěráku obvykle zcela vodorovně a pila se po něm pomalu pohybuje. Stolní pila má však pevnou polohu a řezaný materiál se pomalu posouvá směrem k pilovému kotouči.

Řezání se provádí pomocí zubů na obvodu pilového kotouče, které rozdělují materiál vytvořením drážky. Zuby narážejí do obrobku postupně, přičemž každý zub vytváří při každém nárazu malé třísky. Ty jsou odváděny zuby pilového kotouče. Řez má úzký prořez a relativně hladký povrch, řezy jsou rovné a přesné a pila obvykle zanechává na řezné hraně kovu a plastu jen malé otřepy. Při řezání kovových materiálů doporučujeme používat řezný olej.

 

Konstrukce

Ruční okružní pila je "přetížena" povinnými bezpečnostními prvky, což je v tomto případě plně opodstatněné. Je považována za jedno z technicky nejnáročnějších nářadí, i když nebereme v úvahu, že může mít řadu elektronických "vychytávek", které souvisejí především s výkonnými motory elektrických okružních pil. Proto je vyžadována vysoká přesnost při jeho konstrukčním uspořádání, a to i kvůli stísněným prostorovým podmínkám. Oprava okružní pily svépomocí je proto považována za vysoce rizikovou.

Obr. 2. Okružní pila dnes

 

Obr. 3. Okružní pila a její hlavní části

  1. Hlavní spínač
  2. Bezpečnostní spínač
  3. Horní pevný kryt
  4. Spodní pohyblivý kryt
  5. Základna
  6. Rozšíření
  7. Nastavovací prvky

 

Kde je aretace?

Hlavní vypínač nemá aretaci v místě, kde bychom ji očekávali. To znamená, že nemá aretaci... Na místě aretace je bezpečnostní spínač. Zabraňuje náhodnému zapnutí motoru nářadí. Pokud není zasunutá, blokuje startování motoru. To je důležité například tehdy, když chodíme s pilou v ruce a přirozeně ji držíme za rukojeť, kde je hlavní vypínač v ergonomickém dosahu.

 

Nemít aretaci znamená mít větší bezpečnost. Umožňuje spuštění motoru pouze současným stisknutím hlavního a bezpečnostního spínače. Nemusíte se obávat nepraktického ovládání, dobré pily mají oba spínače umístěné tak, aby je bylo možné ovládat palcem a ukazováčkem nebo ukazováčkem a prostředníčkem zároveň - podle toho, co vám lépe vyhovuje.

Elektronika na nejvyšší úrovni bojové pohotovosti

Příkladem je elektrodynamická brzda, která po uvolnění hlavního vypínače okamžitě zastaví rotující kotouč. Systém je navržen tak, aby chránil obsluhu před možným zraněním, obrobek před poškozením a stroj před zpětným rázem.

Obr. 4. Zapnutí motoru ukazováčkem a palcem

 

Jeden kotouč - dva kryty

Obsluha je chráněna před rotujícími zuby nože dvěma kryty. Horní kryt je pevný a spodní je pohyblivý s automatickým nastavením polohy, aby co nejvíce zakrýval řezný kotouč a minimalizoval tak riziko zranění při práci. Pružina ji drží u obrobku ve směru řezu a nepřekáží při řezání.

Spodní ochranný kryt však překáží, když je třeba provést zanořovací řez, takže jeho polohu lze změnit ručně pomocí páčky. Držet chránič jednou rukou a druhou řezat však vyžaduje značnou zručnost a cvik. Proto se pro přesné a bezpečné ponorné řezy používají zanořovací kotoučové pily.

Není základna jako základna

Funkčnost kotoučové pily do značné míry závisí na její základně, protože zde jsou instalovány všechny mechanické úpravy a upevnění pomocných prvků. Zásadní je možnost naklápění - díky němu je možné řezat pod úhlem. Toho se dosáhne změnou bočního sklonu základny vůči pilovému kotouči. Sklon se obvykle nastavuje v různých úhlech: 30°, 45° a u některých strojů je rozšířen na 50-55° nebo i více.

 

Obr. 5. Prvky nastavení

Dobré okružní pily mají také mechanismus pro nastavení hloubky řezu na základně. Obvykle je to vše v podobě čtvrtkruhových drážek, s aretační páčkou a obvykle se stupnicí. Hlavní výhodou kvalitních regulátorů je, že jsou rychlé, spolehlivé a přesné.

Přípravek je součástí základny a je dobrým pomocníkem zejména pro přesné podélné řezy. Jeho poloha se obvykle nastavuje samostatnou páčkou a je obvykle odnímatelný. Základny jsou vyrobeny z lehkých slitin nebo oceli. Tradičně jsou za lepší považovány ty, které jsou vyrobeny z lehkých slitin, a nějak se ustálilo, že jasně označují profesionální třídu nářadí.

 

I silnostěnné lisované ocelové podstavce však mají své výhody. Jsou těžší, ale také odolnější vůči nárazovému zatížení - při náhodném nárazu neprasknou, mají nižší cenu a používají se i v některých profesionálních nástrojích.

Další důležité prvky

Za zmínku stojí rukojeti, odsávací příruba, aretace vřetena pro snadnější výměnu pilového kotouče, zřetelně vyznačené řezné značky pro přímé i úhlové řezy atd.

Obr. 6. Řezné značky pro přímé řezání a řezání pod úhlem 45°

 

Akumulátorová okružní pila a její použití

Ještě nedávno se nám takové stroje zdály být fantazií. Dnešní baterie jsou tak výkonné, motory tak úsporné a nabíječky tak rychlé, že i tak energeticky náročné nářadí, jako je ruční okružní pila, dnes existuje v akumulátorové verzi a jeho obliba a užitná hodnota je nepopiratelná.

Stačí si vzít dvě výkonné baterie Li-On s napětím alespoň 18 V a kapacitou alespoň 4 Ah a rychlonabíječku a máte po problémech s napájením. S jednou pracujete, druhá se nabíjí.

Výkon a krouticí moment akumulátorových kotoučových pil se nyní vyrovná podobným strojům se síťovým napájením. A co se týče mobility a ergonomie, jsou bezkonkurenční. Oblíbili si je zejména stavbaři a pokrývači, kteří mohou pohodlně pracovat i ve výškách, aniž by za sebou tahali dlouhé prodlužovací kabely.

Shrnutí

Ruční okružní pila je určena především pro přímé řezy do dřeva a jeho derivátů, jako jsou OSB desky, dřevotřískové desky, dřevovláknité desky, překližky atd. Také řezání železných a neželezných kovů závisí pouze na správném pilovém kotouči a samozřejmě na příkonu pily.

Ruční okružní pila totiž není zdaleka tak univerzální jako ocasní pila nebo přímočará pila a neumožňuje ani řezání křivek. Jedná se však o nástroj, který dokonale drží linii řezu. V tomto ohledu je bezkonkurenční a to je jeho hlavní výhoda - dokonale rovné, přímé řezy, a to i pod úhlem. Proto by neměla chybět ve standardní výbavě každého řemeslníka.

 

Zdroje:

Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
https://en.wikipedia.org/wiki/Circular_saw
Raj Pruthi (2004). Prehistory and Harappan Civilization. APH Publishing. p. 185. ISBN 978-81-7648-581-4.
Rebecca Kraft Rector (15 July 2016). The Early River Valley Civilizations. The Rosen Publishing Group, Inc. p. 45. ISBN 978-1-4994-6328-6.
https://www.tool-rank.com/com/blog/first-generation-skilsaw-model-77-20100228897/


Recenze článku Přidat recenzi

    Článek zatím nikdo nehodnotil.

Další články

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.