Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Netkané abrazivní nástroje pro úhlovou brusku

Tam, kde jiné brusné nástroje končí, netkané brusné materiály začínají. Jsou vynikající volbou pro dokonalé dokončování výrobků s tak širokým rozsahem použití, zejména pokud jde o opracovávané materiály, že se jim žádný nástroj nevyrovná.

Co jsou netkané abrazivní nástroje

Když mluvíme o netkaných brusných nástrojích, nástrojích z brusného rouna, brusném rounu, netkaných brusných materiálech nebo netkaných brusných nástrojích, mluvíme o tomtéž - o netkaných brusných materiálech. Základem je "pavučina" z nylonových vláken, která po zmáčknutí připomíná houbu. Vlákna jsou obvykle nylonová, netkaná (odtud název netkaná), ale spojená syntetickými pryskyřicemi a napuštěná brusným zrnem. Typ brusiva může být různý, nejčastěji se používá oxid hlinitý - korund. Vzniká tak trojrozměrný brusný materiál, který má důležité vlastnosti: je poddajný, přizpůsobuje se obrobku a má dlouhou životnost.

Obr. 1. Makrofotografie netkaného abrazivního materiálu

Princip broušení

Trojrozměrná síť vláken se chová jako houba - po stlačení prstem a následném uvolnění se vrátí do původního tvaru. Díky tomu se brusivo lépe přizpůsobí povrchu, aniž by docházelo k chybám při broušení. Díky těmto vlastnostem jsou netkané brusné materiály vynikající volbou pro čištění a přípravu povrchu, jakož i pro dokončovací operace, jako je odstraňování otřepů, leštění a dekorativní dokončování.

 

Přestože jsou brusné nástroje z netkaných textilií velmi univerzální, nejsou optimální volbou pro odstraňování hrubých nerovností povrchu. Jsou účinné na nerezovou ocel, standardní a legovanou ocel, neželezné materiály a jejich slitiny a jsou vynikající na hliník, titan, sklolaminát, plasty a dokonce i na dřevo.

Obr. 2. Příklad povrchové úpravy

 

Brusné kotouče s brusnými noži z netkané textilie

Jedním z nejužitečnějších brusných nástrojů je oblíbený lamelový brusný kotouč. Brusné pásy, z nichž jsou lopatkové brusné kotouče vyrobeny, mají brusný povrch z korundu, zirkonového korundu nebo keramických zrn různé zrnitosti, nejčastěji od P40 (hrubé) do P120 (jemné).

Místo těchto brusných pásů se používají pásy z netkaných brusných materiálů. Liší se tím, že jsou na první pohled podstatně hrubší a je jich mnohem méně.

Obr. 3. Brusný pás a hotový lamelový kotouč

Jak používat lamelové kotouče s brusnými lamelami z netkané textilie

K dosažení požadované povrchové úpravy máme v rukou tři proměnné:

  1. Volba varianty nástroje: s hrubým, středním nebo jemným brusným zrnem
  2. Změna rychlosti nástroje
  3. Změna upínací síly během obrábění

 

Varianty nástroje

Nejpoužívanější řada umožňuje volbu mezi hrubým, středním a jemným brusným rounem. Je pravda, že jednotliví dodavatelé mohou mít širší sortiment - extra hrubý nebo extra jemný, dokonce i "mikro" jemný. Vzhledem k dalším dvěma proměnným, které máme k dispozici (tlak a rychlost), si však vystačíme se třemi základními. Ty se snadno poznají podle barvy: hrubá je hnědá (červenohnědá), střední je červená (vínově červená) a jemná je modrá (modrozelená).

V této souvislosti je třeba říci, že zatímco u standardních lamelových kotoučů považujeme zrnitost P60 až P80 za střední, u rounových kotoučů je tato zrnitost považována za hrubou.

Obr. 4. Non-woven brusné pásy

 

Obr. 5. Zleva: hrubé, střední a jemné brusné kotouče

Otáčky nástroje

Otáčky určují pracovní rychlost nástroje při obrábění. Lamelové kotouče s netkanými brusnými kotouči o nejčastěji používaném průměru 125 mm jsou nejúčinnější v rozsahu otáček od 3 000 do 9 000 ot/min. Volba rychlosti opět závisí na materiálu obrobku a požadované kvalitě povrchu. Nižší pracovní rychlosti jsou vhodné pro čištění, vyšší rychlosti jsou vhodnější pro leštění. Z tohoto důvodu je také nezbytné používat při práci úhlovou brusku s nastavitelnými otáčkami - můžeme snadno zvolit otáčky vhodné pro čištění nebo leštění.

 

Přítlačná síla

Trojrozměrná struktura netkaných brusných nástrojů nevyžaduje silný tlak. Doporučujeme upínací tlak v rozmezí 1,5 až 3 kg. Vyšší tlak práci neurychlí, pouze způsobí předčasné opotřebení nástroje. Pro odstraňování otřepů a leštění tvrdých materiálů používejte vyšší přítlak; pro dekorativní dokončovací práce vyvíjejte na úhlovou brusku pouze mírný tlak.

Záver

Nástroje s brusným rounem jsou velmi dobrým doplňkem pro všechny, kdo používají lepené a potahované brusné nástroje. Brusná zrna jsou rovnoměrně rozptýlena po celé nylonové tkanině, což zajišťuje nepřetržitou "zásobu" nových zrn, která nahrazují opotřebovaná zrna. Při správné volbě otáček a přítlaku lze dosáhnout konzistentního, rovnoměrného povrchu s minimálním zabarvením obrobku.

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
https://www.nortonabrasives.com/en-us/resources/expertise/how-choose-and-use-non-woven-abrasives
https://www.3m.com/3M/en_US/p/d/b40065088/
https://g-wendt.com/en/all-products/nonwoven-abrasive-and-coated-abrasive/


Recenze článku Přidat recenzi

    Článek zatím nikdo nehodnotil.

Další články

Jaký druh příklepu potřebujete?

Hlavním úkolem vrtačky je vrtání. Asi si dokážete představit, jak to funguje. Vrták upnutý v upínaní se otáčí, odebírá materiál a vyvrtává otvor o průměru vrtáku. Takto se postupuje při vrtání do měkkých materiálů. Pokud však potřebujeme vyvrtat otvor do stavebního materiálu, jako je cihla, beton nebo kámen, potřebujeme příklepovou vrtačku. Je to proto, že tvrdé materiály je třeba nejprve rozbít a poté vrtat.

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.