Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Jak vybrat správný pilový list pro ocasní pilu

Jak vybrat správný pilový list pro ocasní pilu

Chvostová pila je stále nedoceněný, velmi specifický nástroj, původně vyvinutý pro demoliční a záchranné práce. Dnes se díky svým pilovým listům používá k různým účelům ve stavebnictví a při renovaci budov. Je to neocenitelný nástroj pro řezání atypických materiálů, jako jsou trubky a duté profily velkých průměrů, kde si jiné nástroje sotva poradí.

V zásadě se jedná o pilu, u které se řezný účinek provádí tlačením a tažením pilového listu. Je navržen tak, aby jej bylo možné používat i ve svislé poloze. V základně má patku, která se opírá o řezaný povrch a zabraňuje tomu, aby se pila při pohybu od řezu vzdalovala nebo k němu přitahovala.

Pilový list pro ocasní pilu je na první (ale opravdu jen na první) pohled jednoduchý výrobek. Ve skutečnosti se jedná o složitý soubor kombinací základní suroviny, technologie jejího zpracování, tvarů, velikosti a uspořádání zubů, jakož i tvaru a velikosti těla pilového kotouče.

Tento článek není určen pro ty, kteří na zahradě používají k řezání větví ocasní pilu. Je určena především pro stavebníky, topenáře a aranžéry oken, kteří mohou plně využít výhod ocasní pily v kombinaci s vhodnými pilovými listy.

Materiálové složení a použití pilových listů pro ocasní pily

Základní surovina, ze které je pilový list vyroben, je klíčovou informací pro výběr materiálu, který můžete řezat. Na pilových listech pro ocasní pilu naleznete označení HSC, Cr-V, BiM, HM, TC, TCC, TCT apod.

Pilové listy na řezání dřeva

HCS (High alloyed Carbon Steel) je vysoce legovaná uhlíková ocel. Takto označené pilové listy jsou vhodné výhradně k řezání dřeva apod. Jejich hlavní výhodou je přijatelná cena. Do této kategorie materiálů patří také chrom-vanadová ocel (označení CV, CrV, Cr-V atd.) Jedná se v podstatě o slitinu oceli obsahující chrom (0,80-1,10 %) a vanad (0,18 %). Chrom dodává oceli tvrdost a pevnost a v kombinaci s vanadem je ocel vhodnější pro kalení. Oba tyto materiály (HCS a CrV) se používají k výrobě pilových listů na řezání dřeva apod.

Pilové listy na řezání kovů

BiM (bimetal, bimetál) dva mechanicky spojené pásy kovu s různými vlastnostmi, jak ukazuje obrázek 1.

 

Obr. 1. Bimetal - dva pásy kovu s rozdílnými vlastnostmi

 

Pilové listy využívají kombinaci pružinové oceli v kombinaci s řeznou částí z HSS - rychlořezné oceli. HSS je materiál používaný k výrobě nástrojů pro obrábění kovů (například známé vrtáky do kovu z HSS). Takový pilový list je velmi pružný, po ohnutí se vrací do výchozí polohy a umožňuje řezání kovových materiálů - a samozřejmě i dřeva, pokud jsou zuby dostatečně velké. Nevýhodou je vyšší cena.

Pilové listy pro řezání stavebních materiálů

HM, TC, TCC, TCT - všechny tyto pilové listy mají řeznou část vyrobenou z karbidu. Pozor - z karbidu je vyrobena pouze řezná část, tělo pilového kotouče je vyrobeno z materiálů HCS nebo CrV.

Řezná část může být osazena karbidovými destičkami, které jsou připájeny, nebo jsou zrna karbidu příslušné zrnitosti elektrolyticky nanesena na řeznou část pilového kotouče. Používají se k řezání stavebních materiálů, jako jsou sádrokarton, obklady, dlažba, cihly, pórobeton, a některé dokonce i k řezání litiny.

 

Značka Použití zejména:
Cr-V, CV, resp. HCS Dřevo, plasty
BiM, Bi-M Ocel, neželezné kovy, ale také dřevo, dřevo s hřebíkem - vše závisí na tvaru zubů.
HM, TC, TCT, TCC Stavební materiály

Tabulka 1. Materiály pilových listů a jejich použití

 

Pouhých pár slov o základních složkách však nestačí. Velmi důležitým faktorem jsou zuby pilových listů - jejich velikost, vzdálenost mezi nimi a nastavení.

Řezná geometrie zubů pilového listu

V praxi se lze u ocasních pil setkat se čtyřmi typy geometrie řezných zubů: MS, MWS, CS a CT.
MS (Milled Set) – Frézované, rozvedené zuby

 

Obr. 2. Frézované, rozvedené zuby

 

Zuby jsou střídavě nakloněny do stran. Pilový list je při pohybu nahoru a také dolů v zářezu, takže řez je hrubý. Pilové listy Cr-V nebo HCS s takto nastavenými zuby trhají vlákno dřeva; bimetalové pilové listy používají toto uspořádání k řezání především hrubozrnných materiálů.

MWS(Milled Wavy Set) – Frézované zuby, drážkované umístění

 

Obr.3. Frézované zuby, drážkované umístění

 

Řezání se provádí na celém povrchu zubu. Odlišnost od MS je pouze ve tvaru zubů. Řez je poměrně jemný a používá se především s bimetalovými pilovými listy určenými k řezání tenkostěnných kovových materiálů.

CS (Crossground Set) – Příčně broušené, rozdělené zuby

 

Obr. 4. Příčně broušené, rozdělené zuby

 

Vlákna dřeva jsou řezána šikmou polohou zubů. Díky tomuto uspořádání zubů a jejich naostření má čepel velmi vysokou řeznou rychlost. Vhodné zejména pro agresivní řezání dřeva a pro řezání živého dřeva.

CT (Crossground Tapered) – Křížově broušené, kónické zuby

 

Obr. 5. Křížově broušené, kónické zuby

 

Vlákno dřeva je prořezáno díky tvaru vyfrézovaných zadních a bočních zubů, které jsou uspořádány do kuželovitého řezu. Řez je velmi čistý, zejména pokud jsou zuby broušené diamantem.

Velikost a vzdálenost zubů

Čím větší a tenčí zuby, tím drsnější řez. Čím menší a hustší jsou zuby, tím hladší je řez.

Velikost zubů jako parametr byste však hledali marně. Je to jednoduché: zuby na pilovém kotouči jdou za sebou v tak husté řadě, jak to dovoluje jejich velikost, a proto čím větší zuby, tím větší vzdálenost mezi nimi, a naopak.

Vzdálenost mezi zuby se nazývá rozteč zubů a je to vzdálenost od špičky jednoho zubu ke špičce sousedního zubu. Udává se v milimetrech, například 8,5 mm - jeden zub každých 8,5 mm (řídké zuby, hrubý řez) nebo 2,5 mm - jeden zub každých 2,5 mm (husté zuby - jemný řez) nebo dokonce 1,0 mm, což je velmi jemný řez.

Na obalu pilových listů je obvykle vedle těchto údajů uvedeno další číslo zubu, za nímž následují tři písmena: TPI (nebo t.p.i.).

TPI - co to je?

TPI je zvláštní označení - mezi jednotkami SI byste ho hledali marně. Je však také velmi praktická a jakmile si ji osvojíte, můžete na vzdálenost v milimetrech zapomenout.

S cólem se často setkáváme i dnes. Řekněte tesaři, že tloušťka desky je 1 col, a hned bude vědět, co to je. Cól (palec) = 25,4 mm.

TPI (Teeth Per Inch) znamená počet zubů na "palec", tj. cól (německy Zoll), a vysvětlení je zřejmé z příkladu uvedeného na následujícím obrázku:

 

Obr. 6. Vzdálenost mezi zuby - převod TPI na milimetry

 

14 TPI znamená 14 zubů na délce jednoho palce, vzdálenost mezi zuby je tedy 25,4 / 14 = 1,8 mm.

Tvar pilového listu

Podle tvaru ostří pilového listu můžeme do značné míry určit účel jeho použití.

Úzká čepel umožňuje řezání křivek (obr. 7), krátká a robustní čepel ve tvaru zobáku (obr. 8) je vhodná i pro ponorné řezy, čepel o stejné šířce po celé délce je vhodná pro přímé řezy (obr. 9)

 

Obr. 7. Pilový list s úzkým ostřím

 

Obr. 8. Pilový list s krátkou čepelí ve tvaru zobáku

 

Obr. 9. Pilový list se stejně širokým ostřím

 

Tloušťka řezaného materiálu

Tloušťka řezaného materiálu je určena délkou zubů pilového listu.

 

Obr.10. Řezání dřevěného hranolu

 

Při řezání kovových profilů je třeba vzít v úvahu tloušťku stěny profilu a zvolit nejen vhodnou délku pilového listu, ale také ozubení vhodné pro danou tloušťku stěny řezaného profilového materiálu.

 

Obr. 11. Řezání kovových profilů

 

Závěr

Již víme, že pro dostatečně široký rozsah prací potřebujete správné pilové listy. Obzvláště důležité je však mít k dispozici nářadí s dostatečným výkonem. Pro pily na 220 V doporučujeme minimálně 1200 W, pro akumulátorové pily doporučujeme alespoň 18V/4Ah akumulátory a pokud možno bezuhlíkový motor, který má vyšší účinnost než uhlíkové motory.

 

Zdroje:

Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
https://sk.wikipedia.org/wiki/Legovanie
https://en.wikipedia.org/wiki/Chromium-vanadium_steel
https://sk.wikipedia.org/wiki/R%C3%BDchlorezn%C3%A1_oce%C4%BE
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kalenie
https://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocating_saw


Recenze článku Přidat recenzi

    Článek zatím nikdo nehodnotil.

Další články

Ocasní pila - nedoceněný nástroj

Ocasní pila je fantastický multifunkční nástroj se slibnou budoucností. Má tak široký řezný rozsah, že se mu žádný jiný nástroj nevyrovná. Ve spojení s vhodnými pilovými kotouči lze řezat dřevo, překližku, ocel, nerezovou ocel, litinu, plast, sklo, cihly, dlaždice, kompozitní materiály, pórobeton a řadu dalších stavebních materiálů.

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.