Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

DM-31: Frézovací vrták HSS-G s TiN povlakem

Mnohdy improvizujeme, neboť nemáme nástroj, který právě potřebujeme. Frézovací vrták je však dobré mít po ruce vždy. Proč?

Často se stává, že potřebujeme vyvrtaný otvor poněkud zvětšit nebo upravit do požadovaného tvaru. Kombinací možnosti vrtání a frézování máme k dispozici chytrý nástroj, se kterým si můžeme ve většině případů snadno a rychle pomoci.

 

Mohli bychom ho zadefinovat, že „jde o vrták, který může i frézovat“, nebo „jedná se o frézu, se kterou lze vrtat“. Část jeho dříku se na frézu také podobá a tak trochu evokuje žlutý kukuřičný klas. Ať se na to díváme jakkoli, jedná se o kombinaci vrtáku a frézy v jednom jediném nástroji.

Obr. 1. Vrtací (1) a frézovací (2) část se stopkou (3) frézovacího vrtáku

Obr. 1. Vrtací (1) a frézovací (2) část se stopkou (3) frézovacího vrtáku

Vrták HERMAN DM-31 patří do kategorie univerzálních frézovacích vrtáků (angl. Universal Milling drill, něm. Universal-Fräsbohrer). Slovo „univerzální“ se používá zejména pro jeho široké možnosti použití do různých materiálů (obr.2).

Je vhodný pro zhotovování pravidelných i nepravidelných otvorů v tenkostěnných kovových materiálech (plech, tenkostěnné kovové desky, okapové trubky), v materiálech ze dřeva (překližka, dřevovláknité desky), snadno si poradí s výrobky z plastu a často je nepostradatelným pomocníkem například při montážích sádrokartonu.

Pro práci tohoto nástroje, podobně jako pro práci vrtáku nebo frézy je nutné, aby se otáčel. Vhodná je jakákoli ruční elektrická nebo akumulátorová vrtačka s běžným sklíčidlem – když má příklep, musí být vypnutý.

Nástroj je vhodný i do stojanové vrtačky.

Obr.2. Možnosti použití frézovacího vrtáku

Obr.2. Možnosti použití frézovacího vrtáku

Princip práce je jednoduchý: vrtací částí provádí vrtání a zvětšení otvoru nebo úpravu otvoru do potřebné velikosti nebo tvaru je prováděno frézou, která se nachází na tělese nástroje mezi vrtací částí a stopkou.

Vrtací část

Obr. 3. Vrtací část frézovacího vrtáku

Obr. 3. Vrtací část frézovacího vrtáku

Úhel špičky frézovacího vrtáku HERMAN DM-31 je 135° s děleným hrotem (split point) a zábrusem podle DIN 1412 C (obr. 3). Má však krátkou spirálu, proto je vhodný pouze pro vrtání do tenkostěnných materiálů.

Přebroušení zatupené špičky je samozřejmě možné, avšak vrtací část ztrácí vlastnosti dané titanium-nitridovým povlakem.

Při vrtání do kovu je vhodné používat řezný olej – značně se prodlouží životnost vrtáku.

Pracovní část – „fréza“

Krátká spirála přechází do tvaru frézy (obr. 4). Není to fréza v pravém slova smyslu, ale umožňuje na principu podobném frézování upravovat vyvrtané otvory. Jde vlastně o „drsné drtiče třísek“ uspořádané do spirály.

Nejedná se tedy o žádné „čisté“ frézování, na jaké jsme zvyklí u obráběcích strojů, ale jde o drsné drcení okraje otvoru posouváním nástroje „do boku“, tedy ve směru kolmém na osu frézovacího vrtáku tak, jak je to zachyceno v krátkém videu.

V mnoha případech je nutno okraje takových otvorů začistit i jinými nástroji.

Obr. 4. Tvar „frézy“ frézovacího vrtáku (zvětšení 1:10)

Obr. 4. Tvar „frézy“ frézovacího vrtáku (zvětšení 1:10)

Stopka

Obr. 5. Oválná stopka frézovacího vrtáku

Obr. 5. Oválná stopka frézovacího vrtáku

Frézovací vrtáky se nejčastěji vyrábějí s oválnou stopkou, ale občas se může na trhu objevit i ¼“ šestihran. Vrtací šroubováky a elektrické vrtačky mají tříčelisťová sklíčidla, do kterých upnete bez problémů obě stopky.

Základní surovina a povrchová úprava

Je vyroben z vysokolegované rychlořezné oceli M2, přesně takové, jako jsou vrtáky HERMAN HSS-G. Materiál M2 se používá v kvalitativně nejvyšší třídě vrtáků HSS-G a není vždy standardem u jiných výrobců. Povrch frézovacího vrtáku je zpevněn titanium-nitridovým povlakem, který mu „přidává“ na nárazuvzdorných vlastnostech. Technologie výroby je tedy podobná jako u vrtáku HERMAN DM-30 HSS-TiN.

Závěr

Univerzálním frézovacím vrtákem můžeme vrtat do kovu přesně tak, jako s vrtákem do kovu. Konstrukční parametry špičky frézovacího vrtáku HERMAN DM-31 v kombinaci se surovinou M2 však umožňují také vrtání do kovových materiálů vyšších tvrdostí. Pravda, s takovým cílem si ho nekupujte - byl by zbytečně drahý. Jeho výhodou je právě možnost frézování. Takže po zavrtání do měkkých materiálů jím můžeme posouvat po vyznačeném otvoru a zhotovit jej za pár vteřin.

S malým průměrem vrtáku umíme vyhotovit různé velké otvory různého i nepravidelného tvaru. Stačí k tomu jen obyčejná vrtačka. Nevýhodou je drsný okraj otvoru.

Své uplatnění najde jak při montážních pracích všeho druhu, tak při opravách karoserií, výrobě a opravách rozvaděčů, v dřevařském a kovoobráběčském průmyslu a podobně.

Neměl by chybět v žádné montážní tašce mezi ostatními drobnostmi. Ne vždy totiž máme po ruce vrtací korunku nebo vykružovací nástroj potřebného průměru a ne vždy je po ruce přímočará nebo ocasní pila s potřebným pilovým listem. Přestože se vyrábí s omezeným rozsahem průměrů, je tento produkt k nezaplacení, když jej najdeme v pravou chvíli na pravém místě.

Klíčová slova: frézovací vrták, frézování, vrtání

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN


Recenze článku Přidat recenzi

  1. Roman Janáček

    Dobré!

Další články

Tvrdost dřeva

V tomto článku se blíže podíváme na dřevo zejména z pohledu jeho klíčové vlastnosti – tvrdosti, a poradíme vám, jak vybrat správné nástroje pro jeho opracování.

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.