Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Zápas roku: Úhlová bruska vs. ocasní pila

Není to tak dávno, kdy by soupeření těchto dvou strojů bylo předem jasným vítězstvím úhlové brusky. Její možnosti se však za poslední desetiletí příliš nezměnily a ocasní pilu si ještě i dnes mnozí představují pouze jako jednoúčelové elektrické nářadí pro opilování větví v zahradě. Avšak vývoj (zejména) příslušenství ocasní pily pokročil tak, že nadešel čas porovnat tyto dva stroje navzájem.

Zápas bude mít tři třetiny. První je zaměřena na možnosti řezání různých obrobků, druhá na aplikace – tedy na nejčastější okolnosti, které se vyskytují při řezání. Třetí třetina se soustředí na parametry. Každá ze třetin má 10 hodnotících kritérií. Výsledky sice nebudou vždy jednoznačně černobílé, rozhodně však nebudou ani duhové. Nejprve si však ve zkratce povíme, čím se tyto stroje liší.

Konstrukční rozdíly

Obě elektrická nářadí mají zcela odlišnou konstrukci.

Motor úhlové brusky přes převodovku pohání hřídel, na kterou se upevňuje řezný nástroj. Ten vykonává svou práci rotačním pohybem (obr. 1). Řezný nástroj úhlové brusky má maximální obvodovou rychlost 80 m/s, což při 125mm úhlové brusce znamená otáčky cca 10.000/min. U brusek s regulací se nižší počet otáček nastavuje zejména při broušení a leštění, i když nižší otáčky mají někdy opodstatnění při řezání některých materiálů. Nikdo se však touto problematikou nezabývá – když řezat, tak naplno.

Obr. 1. Animace: bruska v řezu

Motor ocasní pily prostřednictvím převodovky s excentrickou vačkou mění otáčivý pohyb motoru na vratný. Řezného účinku se dosahuje tlačením a tažením pilového listu. Maximální počet kmitů ocasní pily je obvykle v rozmezí 2.800 – 3.200 kmitů/min. a zdvih (délka kmitu) je obvykle v rozmezí 20 – 32mm.

Obr. 2. Animace: ocasní pila v řezu

Obě nářadí dělí (řežou) obrobek podstatně odlišným způsobem a podstatně odlišnými řeznými rychlostmi.

Po krátké rozcvičce může zápas začít. Tak pojďme na to.

První třetina: 10 nejčastějších materiálů (obrobků)

Úhlová bruska dokáže řezat většinu běžných kovů již se standardními řeznými kotouči z oxidu hlinitého. Nemusíte si dělat příliš velké starosti s výběrem - mnoho možností totiž není. Ve většině případů je volba řezného kotouče jednoduchá a uživatelé se soustřeďují na životnost a rychlost řezu. Pravda, existují speciální řezné kotouče na hliník nebo litinu, ve většině případů je však jejich vhodnost pro tyto materiály otázkou. Diamantovými kotouči můžete řezat beton, tvrdé i měkké stavební materiály, dlažbu i obklady a při výběru vhodných nástrojů se snadno zorientujete. I zde jsou však omezení, o kterých se dočtete níže.

Na druhé straně, úhlová bruska není vhodná pro řezání měkkých materiálů, jako je dřevo, plasty, plexisklo a pod. Standardní řezné kotouče mají tendenci spálit nebo roztavit materiál místo toho, aby jej řezaly. Často je problém s řezáním barevných kovů (měď, hliník, mosaz apod.). Je pravdou, že použitím speciálních kotoučů osazených TCT destičkami je i toto do určité míry možné. Řezání ovšem není komfortní a co je důležitější – není ani bezpečné. V poslední době se objevují také nové nástroje pro úhlové brusky, osobně bych však neřezal kotoučem osazeným například ozubením pro řetězové pily, jak často je vidět v různých reklamních šotech. Nikdy nezapomínejme na bezpečnost – před úhlovou bruskou je třeba mít respekt.

Ocasní pila nemá problém téměř s žádným materiálem a stačí splnit jedinou podmínku: použít správný pilový list pro konkrétní obrobek. Se standardními Cr-V (chrom-vanadium) nebo HCS (uhlíková ocel) pilovými listy můžeme řezat cokoli ze dřeva a některé plasty, s BiM (bimetalovými) můžeme řezat všechny plasty, tvrdé i měkké dřevo, barevné kovy jako je měď, hliník nebo mosaz a také tvrdší kovy a nerez. Pilové listy osazené karbidovými (TCT) zuby, karbidovým (TCC) nebo diamantovým zrnem řádově zvyšují jejich životnost a umožňují řezat litinu, kalenou ocel, většinu kompozitních materiálů a také různé stavební materiály. Pravda, řezání dlažby ocasní pilou není moc praktické, ale s vhodným pilovým listem jde i to. Přesto v případě dlažby bude bod pouze pro úhlovou brusku (Tab. 1.).

Materiály Úhlová bruska Ocasní pila
Dřevo 0 1
Plasty 0 1
Epoxid, sklolaminát 0 1
Kovy 1 1
Barevné kovy 0 1
Kompozity 0 1
Beton 1 0
Dlažba 1 0
Měkké stavební materiály 1 1
Nerez 1 1
Skóre po 1. třetině 5 8

Tab. 1. Úhlová bruska vs. ocasní pila: 10 materiálů

 

První třetina dopadla ve prospěch ocasní pily, vyhrává 5:8.

Druhá třetina: 10 různých aplikací

Začíná hned třemi body ve prospěch úhlové brusky. Ocasní pila totiž neumí obrobek ani brousit, ani leštit a ani čistit. Když jsou pro někoho tyto aplikace primárním důvodem použití úhlové brusky, nemusí tento článek dále číst. Ve srovnání se však použilo dalších sedm praktických aplikací.

Přímé řezání je s oběma nářadími komfortní, není co řešit. Bod pro obě nářadí.

Často potřebujeme slepý řez – to je řez, kdy řezný nástroj neprojde celou tloušťkou obrobku ze strany řezu (obr.3).

Někdo jej může nazývat také zářez, drážka nebo štěrbina, kterou je nutné do obrobku vytvořit.

Obr. 3. Slepý řez úhlovou bruskou – drážka v betonu

Obr. 3. Slepý řez úhlovou bruskou – drážka v betonu

Ocasní pila se zde příliš nehodí, protože její čepel je rovná, řeže podél jedné strany a potřebuje prostor pro pohyb. Slepé řezy lze s ocasní pilou provádět pouze do měkkých materiálů, přesto však zářez nebude tak pěkný ani čistý jako zářez s úhlovou bruskou. Hloubka slepého řezu v případě řezání úhlovou bruskou je limitována průměrem kotouče a pouzdrem převodovky. Výsledný řez však bude čistý, neboť je proveden rotačním pohybem. Určitě bod pro úhlovou brusku.

Obr. 4. Ponorný řez úhlovou bruskou do ocelové desky

Obr. 4. Ponorný řez úhlovou bruskou do ocelové desky

Ponorný řez je řez, který nezačíná na okraji obrobku, ale mimo něj, například uprostřed (obr. 4).

I při tomto řezu táhne ocasní pila za kratší konec podobně jako v případě slepého řezu – je vhodná pouze pro měkké materiály.

Je však třeba zopakovat, že většinu měkkých materiálů úhlová bruska stejně neumí řezat. Přimhouřme oko a dejme bod pro úhlovou brusku – aby někdo neřekl, že fandíme ocasní pile.

Faktem však je, že ocasní pila si s ponorným řezem do ocelové desky bez použití dodatečného nástroje neporadí.

Zastavme se na chvíli při řezání kovových profilových materiálů – nejběžněji se čtvercovým, obdélníkovým nebo kruhovým průřezem. Už dopředu vám řeknu, že bod bude mít i úhlová bruska i ocasní pila, ačkoli zde jsou přednosti ve většině případů na straně ocasní pily.

Úhlová bruska s průměrem kotouče 125mm neprořízne plynule ocelový profil čtvercového průřezu 50x50mm (video 1). Její hloubka řezu je cca 30mm, takže musíme obrobek otočit, abychom jej prořízli po obvodu.

S profily větších rozměrů je to ještě horší. Pouze ocasní pila je zvládne jediným plynulým řezem. Úhlovou bruskou musíme „obejít“ celou řeznou přímku kolem dokola po obvodu obrobku.

Video č. 1. Řezání ocelového profilu 50x50mm úhlovou bruskou a ocasní pilou

 

Obr. 5. Demolační řez při výměně plastových oken

Obr. 5. Demolační řez při výměně plastových oken

Demolační řezy jsou řezy, kdy něco rozebíráme nebo demontujeme.

Jde zejména o to, že se nám do cesty při řezání může dostat celá škála různých materiálů, se kterými si pilový list musí poradit. Tím nemyslíme pouze řezání kovových spon či hřebíků spolu s prkny.

U demolačních řezů máme na mysli například řezy při výměně oken (obr. 5), kde pilový list plynule prořízne současně plasty, PUR pěnu, ocelové kotvení a kdo ví, co ještě.

 

Pro řezání při okraji stěny nebo pro řezání křivek je ocasní pila jako stvořená.

Bimetalický pilový list, kde jsou HSS zuby osazeny na dříku z pružinové oceli, se sice přehne jako luk, ale odřízne, co je zapotřebí.

Snadno si poradí s ocelovou vodovodní trubkou (obr. 6) nebo vyřízne jakékoli křivky.

Jednoznačné body pro ocasní pilu.

Obr. 6. Řezání ocelové trubky v rovině se stěnou

Obr. 6. Řezání ocelové trubky v rovině se stěnou

Aplikace Úhlová bruska Ocasní pila
Broušení 1 0
Leštění 1 0
Čištění 1 0
Přímé řezání 1 1
Slepý řez 1 0
Ponorný řez 1 0
Řezání profilových materiálů 1 1
Demolice 0 1
Řezání při okraji 0 1
Křivky 0 1
Skóre po 2. třetině 7 5

Tab. 2. Úhlová bruska vs. ocasní pila: 10 aplikací

Druhá třetina je za námi, úhlová bruska v ní zvítězila 7:5. Celkové skóre před začátkem poslední třetiny je 14:13, zatím ve prospěch ocasní pily.

Třetí třetina: 10 parametrů

Dosavadní skóre je těsné a začíná závěrečná, rozhodující třetina.

Řezná kapacita
Pod tímto pojmem budeme rozumět maximální tloušťku obrobku, kterou lze nářadím řezat.

Řezná kapacita úhlových brusek je od 20 do 70mm a závisí na průměru kotouče, který je obvykle od 115 do 230mm.

Řezná kapacita ocasní pily je v zásadě určena délkou pilového listu. Pilové listy jsou běžně dostupné v délkách 300mm i více. Při výběru si ovšem dejte pozor o jakou délku jde. Může se jednat o celkovou délku nebo o pracovní délku, někdy se udávají obě. Pracovní délka je obvykle o 20mm kratší než celková délka. Těch 20mm si „ukradne“ upínací systém. Avšak ani pracovní délka neznamená, že taková bude řezná kapacita – je zde ještě zdvih ocasní pily. Tento parametr vaší pily nemusíte nosit v hlavě. Jednoduše odečtěte ještě 40mm a délka, která zůstane, je řezná kapacita. I s rezervou.

Například pilový list o celkové délce 250mm bude mít řeznou kapacitu minimálně 190mm (250 – 20–40), pilový list s pracovní délkou 250mm bude mít řeznou kapacitu minimálně 210mm (250–40).

Plynulé proříznutí dřevěného hranolu 120x120mm akumulátorovou ocasní pilou HERMAN AXRS-1800 v kombinaci s pilovým listem Demony o celkové délce 240mm je naprosto impozantní výkon (video 2).

Jednoznačný bod pro ocasní pilu.

Video č. 2. Řezání dřevěného hranolu (Herman AXRS-1800 + RW-20 Demony)

Obr. 7. Tvar drážky při řezání: nahoře úhlová bruska, dole pilový list

Obr. 7. Tvar drážky při řezání: nahoře úhlová bruska, dole pilový list

Šířka řezu
Šířka řezu a tloušťka řezného nástroje nejsou totožné hodnoty. I když rozdíly mezi nimi jsou nepatrné, zařadili jsme tento bod záměrně. Čert se totiž skrývá v detailech – pro někoho může být i tato „drobnost“ důležitá. Elektrické nářadí totiž nikdy neudržíme v ruce bez nechtěných pohybů do stran při řezání a vibrace nástroje také přidají na šířce drážky. Tento jev je u řezných kotoučů markantnější než u pilových listů (obr. 7.).

Je to zejména proto, že zrnka oxidu hlinitého jsou obsažena v celém nástroji, tedy i po jeho stranách. Navíc řezný kotouč má málokdy tloušťku přesně takovou, jak je na etiketě. Norma povoluje odchylky, takže 1mm tloušťka vyznačená na etiketě je často 1,3mm a 2mm je často 2,5mm.

Tloušťka pilového listu je vždy stejná. Obvykle se pohybuje v rozmezí od 0,9mm do 1,2mm u BiM pilových listů pro řezání oceli. Šířka řezu může být v některých aplikacích klíčovým parametrem. Spotřebuje se méně obrobku – méně se plýtvá, řez je přesnější a je méně prachu a třísek. Zda se někdo zlobí nebo ne – bod pro ocasní pilu.

Rychlost řezání
Motory úhlových brusek mají obvykle vyšší výkony než motory ocasních pil. U úhlové brusky se v principu nejedná o řezání ani o pílení, ale o rozbrušování obrobku. Řez je energeticky náročnější.

Ocasní pila je schopna konkurovat úhlové brusce navzdory nižšímu výkonu motoru tenčím řezem. Pro rychlé zorientování si prohlédněte test rychlosti řezání (video 3). Obě nářadí jsou akumulátorové, stejné 18V platformy a řežou stejný materiál, přičemž rozměry obrobku – ocelový profil čtvercového průřezu 30x30mm – byly zvoleny tak, aby byl řez plynulý oběma nářadími. Použité řezné nástroje jsou běžně dostupné.

Video č. 3. Plynulý řez: srovnatelná rychlost

Video č. 4. Velký profil: rychlejší ocasní pila

Při řezání malých profilů, kdy i úhlovou bruskou řežeme plynule, jsou rychlosti řezání oběma nářadími srovnatelné – v našem případě to bylo 10 sekund. A to jsme řezali pilovým listem „nasucho“ – bez řezného oleje, který nejen snižuje tření, ale má i další pozitivní účinky při řezání (ale to je další téma).

Podívejme se také na případ, kdy je třeba řezat profil větších rozměrů a kapacita řezu úhlovou bruskou není dostatečná – tedy máme malou brusku a průměr kotouče nám neumožní plynule proříznout ocelový profil čtvercového průřezu 50x50mm. Řezání musíme přerušit a obrobek otočit. Doba řezání se tím oproti ocasní pile podstatně prodlouží (video 4).

Uvědomujeme si, že při tomto srovnání je mnoho „kdyby“. Určitě je to téma pro samostatný článek - do hry totiž vstupuje spousta proměnných. Záleží na řezném kotouči, pilovém listu a stupni opotřebení, zda a jaký řezný olej je při řezání použit, výkonu stroje, materiálu obrobku, jeho profilu a podobně.

Ve videích jsme použili běžné tenkostěnné 2,5mm profily. Co však v případě, kdy bude před námi úkol – prořezat kus železa, například rouru průměru 100mm s tloušťkou stěny 8mm? Při řezání silnostěnných profilů větších rozměrů už nemusí mít vždy ocasní pila navrch a úhlová bruska si s takovou prací poradí pravděpodobně rychleji než pilový list. Bod dáme úhlové brusce i ocasní pile – vždyť obě nářadí si to zaslouží... představte si, byste měli tu rouru řezat ruční pilkou na železo.

Hluk
Hladina akustického tlaku je u obou nářadí srovnatelná a rozdíl mezi nimi je nepodstatný. Jedno decibelové číslo však nestačí. Ochrana sluchu je určitě potřebná u obou nářadí, mně osobně je však frekvenční spektrum zvuku úhlové brusky mnohem nepříjemnější než u ocasní pily. Hodnotím tedy subjektivně: bod pro ocasní pilu.

Prach, jiskry a bezpečnost
Úhlová bruska vytváří více prachu a je mnohem jemnější než prach vytvářený ocasní pilou. Jemný prach se obecně snáze šíří a způsobuje více zdravotních problémů, což činí z úhlové brusky větší problém ochrany zdraví při práci. Ocasní pila produkuje při řezání zejména větší třísky, které se nerozptylují do vzduchu, ale padají svojí váhou na nejbližší okolní povrchy a způsobují mnohem menší potenciální poškození zdraví.

Při obrábění kovových obrobků produkuje úhlová bruska mnoho jisker. Často hrozí nejen poškození okolního prostředí, ale také požár. V některých případech právě toto negativum vyřazuje úhlovou brusku ze hry. Ocasní pila nevytváří téměř žádné jiskry ani při řezání oceli, proto se považuje za požárně bezpečnou alternativu k úhlové brusce.

Co se týče bezpečnosti, faktem je, že obě nářadí mohou způsobit zranění – vždyť řezání nebo pílení je samo o sobě nebezpečné. Vzhledem k řezným rychlostem je však úhlová bruska mnohem nebezpečnější elektrické nářadí a může způsobit mnohem vážnější zranění. Nelze nic dělat – tři body pro ocasní pilu.

Rozměry, hmotnost a cena
Co se týče rozměru a hmotnosti, jsou obě nářadí podobné. Jistě, ocasní pila se založeným pilovým listem dlouhým 300mm je větší než úhlová bruska - ale toto je zřejmě každému jasné. A co se týká ceny samotného elektrického nářadí, v současnosti je cena ocasní pily o něco vyšší než cena úhlové brusky. Pravda, když mají jejich motory srovnatelné výkony.

Samostatným, ale velmi důležitým tématem je cena řezání. To je však z pohledu výše uvedených aplikací a materiálů jiná kapitola a povíme si o tom více v některém z dalších článků.

Parametry Úhlová bruska Ocasní pila
Řezná kapacita 0 1
Šířka řezu 0 1
Rychlost řezání 1 1
Hluk 0 1
Prach 0 1
Jiskry 0 1
Bezpečnost 0 1
Rozměry 1 1
Hmotnost 1 1
Cena 1 0
Skóre po 3. třetině 4 9

Tab. 3. Úhlová bruska vs. ocasní pila: 10 parametrů

Vítězem třetí třetiny (tab. 3) je jednoznačně ocasní pila a stala se tak celkovým vítězem tohoto zápasu. Konečné skóre je následující:

Průběh zápasu Úhlová bruska Ocasní pila
1. třetina: Materiály 5 8
2. třetina: Aplikace 7 5
3. třetina: Parametry 4 9
Závěrečné skóre 16 22

Tab. 4. Výsledky soutěže

Shrnutí a závěr

Souhlasím s názorem, že některá srovnání nejsou zcela jednoznačná a kdyby byl na hřišti jiný rozhodčí, možná by v některých případech rozhodl jinak. Cílem článku bylo ukázat nejčastější možnosti použití dvou populárních, ale navzájem konstrukčně velmi odlišných elektrických nářadí a při jejich parametrech zdůraznit některé aspekty, které nám v každodenní práci mohou uniknout. V žádném případě nebylo záměrem vyzvednout žádné z těchto nářadí – vždyť obě jsou našimi velmi užitečnými pomocníky a otázka vůbec nestojí tak, že které z nich je lepší.

Úhlová bruska je všestranný talent zejména pro obrábění kovů – nejen řeže, ale také brousí, leští a čistí. Dokáže opracovat i ty nejtvrdší oceli a lze ji použít i na beton a zdivo. Je nenahraditelná zejména v kovovýrobách a ve stavebnictví a i výběr nástrojů je poměrně jednoduchý.

Ocasní pila je specialistou pro řezání obrobků z jakéhokoli materiálu, velikosti a tvaru. Je vynikající pro řezání dřeva a plastů a má uplatnění i při speciálních aplikacích a při práci v nebezpečném prostředí. Pro plné využití jejích možností je zapotřebí správný pilový list.

Klíčová slova: úhlová bruska, ocasní pila, motor, diamantové kotouče, pilový list, ocaska

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN


Recenze článku Přidat recenzi

  1. Radim Puda

    Každý ze strojů má své specifické využití, na které se hodí především. Jsem rád za tento rozbor. Úhlová bruska má širší pole využití, ale na dřevo použiju vždy raději ocasku.

  2. Dipl. ing. Jiří Borovka jednatel a majitel společnost Meliorace České Budějovice, spol. s r.o

    Používáme ve firmě od počátku většinu potřebného elektrického nářadí především od firmy Herman. Máme vyzkoušeno a ověřeno, že v našich podmínkách, je to nejspolehlivější a nejkvalitnější nářadí ze všech, co využíváme a potřebujeme. Nelze opomenout ani servis a dodávání ostatního spotřebního zboží. Pokud hovořím o naší společnosti, neznám lépe organizovanou firmu s tak kvalitním a rychlým servisem, což značně prospívá naší společností. Naši pracovníci, si tyto prostředky a to především úhlové brusky a vrtačky značně oblíbili a vyžadují i nadále jejich potřebu. Mohu konstatovat, že budeme plně využívat jejich dobře organizovaných služeb a kvalitních výrobků Herman.

    Jiří Borovka - jednatel a majitel společnosti Meliorace České Budějovice, spol. s r o

    Odpověď:
    Děkujeme za tak pozitivní recenzi naší firmy, moc si toho vážíme.

Další články

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.