Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Zuby pilových kotoučů do okružních pil a jejich nejčastější kombinace

ATB, HATB, HiATB, FTG, H-ATB, WZ, HATB, Hi-ATB, FZ, High-ATB, FA, TCG, FAS, TZ, ATBR, HLTCG, TR-F …

Neprůhledné? Jistě, ale můžete se setkat i s takovými štítky a ano, může vás z toho bolet hlava. Zde se dozvíte, jak se orientovat v nepřehledném světě štítků.

Především je třeba říci, že donedávna jsme znali pouze celokovové ocelové kotouče vyrobené převážně z chrom-vanadiové oceli. Tělo disku i jeho zuby byly vyrobeny ze stejného materiálu. Rychle se otupily, ale mohli jsme je brousit téměř donekonečna. Šířka zubů a těla byla stejná. Dodnes se používají hlavně k řezání stavebního znečištěného dřeva a palivového dříví.

Do popředí se však dostávají řezné kotouče s břitovými destičkami z tvrdokovu, označované jako HM/HW/TC, TCT a podobně. Zuby upevněné po obvodu na tělese čepele jsou destičky z karbidu wolframu. Mají různou geometrii, jsou osazeny v různém počtu a v různých kombinacích, mají různé úhly čela a hřbetu... To vše má vliv na kvalitu řezu a účel použití. Tyto nože si ve srovnání s celokovovými noži zachovávají své řezné vlastnosti podstatně déle. Je však také třeba říci, že ačkoli jsou velmi tvrdé, jsou také křehké. Proto jsou jejich zuby obvykle chráněny například silikonovým kroužkem. Tyto zuby lze také brousit, ale ne tolikrát jako celokovové zuby.

 

Základní čtyři skupiny zubů

Na první pohled rozdělujeme složitá označení do čtyř skupin.

Obr. 1. Zuby ATB

Střídavé šikmé zuby

Nejčastější označení: ATB (Alternate Top Bevel) alebo WZ (Wechsel Zahn).

ATB zuby mají zkosení od horní, vnější části zubu směrem dolů k opačné straně pilového listu. Úhel zkosení se pohybuje od 10 do 20 stupňů a je stejný pro oba zuby. Zuby jsou umístěny střídavě vpravo a vlevo po celém obvodu čepele.

 

Zkosení pod úhlem 20 stupňů zajistí čistší řez než zkosení pod úhlem 10 stupňů. Zuby ATB, zejména ty s větším počtem, jsou nejvhodnější pro příčné řezy do dřeva. Čím větší úhel, tím čistší řez, ale zuby jsou tupější a řezání je pomalejší.

Použití: univerzální pro měkké i tvrdé dřevo, dřevovláknité desky, dýhované překližky atd. Čím větší je počet zubů, tím čistší je řez a tím hezčí jsou příčné řezy.

Obr. 2. Obvyklé úhly zkosení zubů ATB

 

Obr. 3. Zuby Hi-ATB: úhel zkosení 25-38

Podskupinou ATB jsou zuby se střídavým úhlem a velkým úkosem - více než 25 stupňů. Označují se jako Hi-ATB (High ATB, HATB, Hi-ATB, Hi/ATB, H-ATB…).

Jsou optimalizovány pro co nejčistší a nejdokonalejší řezy. Obvykle se vyrábějí s větším počtem zubů. Štíhlé a ostré hroty se však rychleji opotřebovávají, a proto mají kotouče Hi-ATB kratší životnost než jiné typy zubů. A potřebují výkonný stroj - velký počet zubů klade při řezání větší odpor. Použití: vynikající řezné vlastnosti, zejména u materiálů citlivých na čistotu řezu, např. laminátů, dýh a překližek. Jsou také skvělé pro velmi jemné řezy do tvrdého dřeva.

 

Ploché zuby

Nejčastější označení je FTG - Flat Top Grind nebo FZ - Flach Zahn.

Umožňují rychlé a efektivní řezy, jsou odolné a mají dlouhou životnost. Nevýhodou je, že řez není pěkný a způsobuje trhání vláken (např. u dřeva), proto se zubové kotouče FTG nepoužívají pro příčné řezy nebo pro řezání, kde je důležitý vzhled řezu. Jsou to jediné zuby, které při řezání zanechávají dokonale rovné dno záběru a jsou pro tyto aplikace ideální. Proto se také velmi často vyskytují v kombinaci s jinými typy zubů. Působí totiž jako dláto, které čistí vnitřní okraje drážky a zplošťuje dno řezu.

Použití: pro rychlé řezání podél vláken dřeva a pro aplikace, kde je vyžadováno dokonale rovné dno zářezu.

Obr. 4. Tvar zubů FTG

 

Obr. 5. Ploché zkosené zuby

Ploché zkosené zuby

Nejčastější označení: FAS nebo FA

Obvyklé zkosení vnějších hran je 30 - jedna hrana je vždy střídavě zkosená. Kotouč s takovými zuby má vysokou odolnost vůči cizím tělesům v řezaném materiálu, např. hřebíkům, zbytkům betonu atd.

Použití: na stavbách k řezání stavebního dřeva, bednění a dřevotřískových desek, s vhodnou kombinací počtu zubů vzhledem k průměru nože a úhlu čela a hřbetu zubu, se používá k řezání ocelových materiálů.

 

Trapézové zuby

Nejčastější označení je TCG - Triple-Chip Grind nebo TZ - Trapez Zahn.

Čtyři nejpoužívanější zuby doplňují lichoběžníkové zuby. Mají lichoběžníkový tvar, obvykle s úkosem 45 stupňů na obou stranách.

Použití: zejména v kombinaci s plochými zuby.

Výše uvedené typy zubů jsou nejčastěji se vyskytující. Ostatní jsou jen kombinací těchto typů.

Obr. 6. Trapézový zub

 

Nejčastější kombinace zubů

Obr. 7. Zuby ATBR

Střídavě šikmé a ploché zuby

Měly by být označeny kombinací písmen podle typů jednotlivých zubů, tj. ATB + FTG nebo WZ + FZ, ale není tomu tak. Označují se jako ATBR (Alternate Top Bevel with Raker), tj. "alternativní horní úkos s hrabičkou". Hned vysvětlíme, proč je tento název oprávněný.

Častěji se používá kombinace čtyř střídavě zkosených zubů ATB a jednoho plochého zubu FTG. Tento pátý zub v řadě se označuje jako hrabák - to proto, že "uklízí" po předchozích čtyřech zubech.

 

Jeho ploché horní hrany jsou kolmé k tělu čepele a v zářezu působí jako dláto. Z drážky vyřízne to, co v ní zanechaly předchozí zuby. Uklízí...

Použití: pro rychlé a čisté řezy s čistými hranami do měkkého a tvrdého dřeva, dřevěných trámů a dřevotřískových desek, optimalizované pro příčné řezy. Slušně fungují i při podélných řezech, takže je považujeme za dobrý univerzální design zubů.

Trapézové a ploché zuby

Nejčastější označení: HLTCG (High-Low Tripple Chip Grind) nebo TR-F (Trapez - Flat)

Trapézové a ploché zuby jsou umístěny střídavě po obvodu čepele, přičemž plochý zub je umístěn o něco níže. Úkolem trapézového zubu je zdrsnit řez a plochý zub - opět ve funkci "hrabičky" - zářez začistit. Výsledkem této kombinace je odolné a stabilní ostří s nízkým odporem zubů při řezání, velmi malým odtrháváním ostří a rychlým uvolňováním třísek. Kombinace je vhodná pro řezání materiálů s tvrdým povrchem a také pro řezání železných a neželezných kovů.

Použití: lepené materiály, laminované dřevotřískové desky, plasty, tvrdé dřevo, ale také ocel, měď nebo hliník.

Obr. 8. Zuby HLTCG

 

Závěr

Výše uvedená pravidla a zásady platí i pro další typy zubů, se kterými se můžeme v praxi setkat. Když jim porozumíme, budeme mít lepší představu o tom, co se děje během procesu řezání, a nebude pro nás problém pustit se do případné diskuse o zubech s prodavačem za pultem. Zkontrolujme také tvar a uložení zubů na novém noži. Zejména u ručních kotoučových pil budeme potřebovat lupu - zuby jsou totiž tak malé, že je pouhým okem nemůžeme vždy dobře rozpoznat. A tyto znalosti se hodí i v případě, že máme několik použitých nožů, ale nemáme informace o tom, k čemu jsou vhodné.

 

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
https://www.woodcraft.com/blog_entries/choosing-the-right-table-saw-blades
https://expertdie.com/all-about-saw-blades
https://df.tuzvo.sk/sites/default/files/10-1-13-siklienka-kminiak-argay_1_0_0_0_0_0_0.pdf


Recenze článku Přidat recenzi

    Článek zatím nikdo nehodnotil.

Další články

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.