Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Co je správné: rázový šroubovák nebo utahovák?

„Podej mi vrtačku a dvacítku vrták,“ říká otec synovi. Syn často pomáhá otci při montáži dřevěných teras a tak bez zaváhání podává otci akumulátorový šroubovák s upnutým vrtákem do dřeva požadovaného průměru. 18 V akumulátorový šroubovák s utahovacím momentem 60 Nm si s otvorem průměru 20 mm do smrkového hranolu 150 x 150 mm hravě pořadí. „Podej mi utahovačku a dva vruty,“ zazní za pár minut otcův požadavek. Syn vyjme z montážního kufříku dva vruty, na okamžik se zarazí a vyjme z kufříku akumulátorový rázový šroubovák a podává ho otci. Zaváhání nezpůsobilo to, že by nevěděl co má otci podat, ví, že 10,8 V „rázová utahovačka“ HERMAN AXI-1080 o síle 100 Nm přesahuje požadavky na zašroubování vrutů 8 x 200 mm do hranolu. Zaskočilo ho něco jiného. Když byl předchozí den v pneuservisu, mechanik také pracoval s rázovým utahovačem, ale vypadal jinak.
Tak jak to s těmi „utahovačkami“ vlastně je? Co je rázový utahovák a co rázový šroubovák?

Zatímco mnoho lidí používá názvy rázový utahovák a rázový šroubovák zaměnitelně, ve skutečnosti se jedná o odlišné nářadí. Obě jsou navrženy tak, aby generovaly vysoký točivý moment prostřednictvím „rázů“, ale každé z nich je navrženo pro jiné pracovní operace.

Jaký je tedy rozdíl mezi rázovým utahovákem a rázovým šroubovákem?

Nářadí s rázovou převodovkou jsou efektivní pro povolování nebo dotahování šroubů nebo matic, které vyžadují „větší sílu“. Rázová konstrukce poskytuje vyšší točivý moment, který je silnější než má běžný šroubovák. Rázová převodovka (obr. 1) využívá pro svou činnost motor (1) a pružinu (2) ke zrychlení rotující hmoty (kladiva) (3), která naráží na výstupní hřídel (voláme jej také kovadlina) (4).

Nářadí bez zatížení má plynulý chod bez produkování rázů, tyto začínají až po překonání nastavené zátěžové hodnoty. Podrobný princip fungování rázové převodovky si můžete přečíst zde.

Rázový utahovák i rázový šroubovák vypadají velmi podobně a pracují na stejném principu. V žádném případě ale nejsou totožné ani zaměnitelné. Jsou určeny pro zcela jiný charakter pracovních operací. Často se tyto dva pojmy zaměňují, resp. používají současně.

Obr. 1. Rázová převodovka

Obr. 1. Rázová převodovka

Dezinformace vznikají již při samotném překladu anglických slov „impact wrench“ a „impact driver“. Překládají se jako rázový utahovák v obou případech, a to i v takových jazycích jako je německý jazyk, kde jsme zvyklí na přesnou terminologii. I zde se totiž „impact wrench“ a „impact driver“ překládá jedním slovem jako „Drehschlagschrauber“.

Animace: Princip fungování rázového šroubováku

Jak je rozlišit

Obr. 2. Rázový šroubovák (A), rázový utahovák (B) a kombinované uchycení (C)

Obr. 2. Rázový šroubovák (A), rázový utahovák (B) a kombinované uchycení (C)

Rozdíl mezi jednotlivými druhy nářadí je přitom velmi jednoduchý. Stačí se podívat na upínání nástroje a podle jeho ukončení je jasné, o jaký druh se jedná.

Rázový šroubovák – uchycení nástroje tvoří 1/4“ (6,35 mm) vnitřní šestihran (obr. 2 A). Například šroubovák HERMAN AXI-1080. Pracovním nástrojem těchto nářadí jsou převážně šroubovací bity nebo vrtáky s příslušnou stopkou.

Rázový utahovák – uchycení nástroje tvoří vnější 1/2" čtyřhran (obr. 2 B). Pracovními nástroji jsou pouze nástrčné klíče.

Rázový šroubovák/utahovač – uchycení nástroje tvoří kombinace 1/4“ (6,35 mm) vnitřní šestihran a vnější 1/2“ čtyřhran (obr. 2 C). Pracovními nástroji jsou šroubovací bity i nástrčné klíče. Takové kombinované provedení je vzácné a nabízí jej jen málo výrobců. Typickým představitelem je rázový šroubovák/utahovač HERMAN AXI-1801 a dva modely naleznete také v nabídce BOSCH.

Abychom si udělali představu o rozměrech jednotlivých čtyřhranů, obr. 3. zobrazuje jednotlivé rozměry v měřítku.

  • 1“ vnější čtyřhran – profesionální nasazení pro mimořádně velké šrouby a spoje (nástrčné klíče mají velikost od 41 do 80 mm)
  • 3/4“ vnější čtyřhran – profesionální použití v autoservisech pro nákladní auta, zemědělské stroje, autobusy, vlaky a pod. (nástrčné klíče obvykle od 18 do 50 mm)
  • 1/2“ vnější čtyřhran – velikost pro běžné pracovní operace, domácí dílnu a výměnu kol osobních automobilů (nástrčné klíče obvykle od 8 do 36 mm)
  • 3/8“ vnější čtyřhran – pro menší utahovače, vhodné pro domácí použití (nástrčné klíče mají zpravidla rozměry od 6 do 24 mm a jedná se o nejuniverzálnější a také nejrozšířenější sadu)
Obr. 3. Porovnání velikostí čtyřhranů

Obr. 3. Porovnání velikostí čtyřhranů

Určení a doporučené pracovní operace

Rázový šroubovák je určen pro málo až středně náročné upevňovací práce, jako je montáž dřevěných konstrukcí, oplechování budov a pod. Rázové šroubováky, i když nejsou primárně určeny pro tento účel, mohou také vyvrtat otvory při použití vrtáků s kompatibilní stopkou - zpravidla 1/4“ (6,35 mm) šestihran.

Rázový šroubovák/utahovač se spíše hodí pro náročné upevňovací práce, montáž střech a pod. a pro méně náročné povolování a utahování šroubů nebo matic.

Rázový utahovák bez problémů zvládne i středně těžké až těžké povolování nebo utahování. Typickým příkladem je utahování/povolování velkých šroubů na kolech automobilů, závěsů kol, potrubí, kolejnic a pod.

Hmotnost

Jak již bylo zmíněno, konstrukce rázových nářadí je velmi podobná. Velikost momentu je podmíněna otáčkami, silou „vratné“ pružiny, ale nejpodstatnější částí je hmotnost rotujícího „kladiva“. Rázové šroubováky jsou proto mnohem lehčí než rázové utahováky. Již samotný vzhled nářadí napovídá, co můžeme od nářadí očekávat. Rázové utahováky mají oproti rázovým šroubovákům mnohem masivnější a samozřejmě i těžší převodovku. Rázový šroubovák/utahovák HERMAN AXI-1801/18 V – má utahovací moment 210 Nm při hmotnosti nářadí 1,0 kg. Tato hodnota utahovacího momentu je více než dostatečná pro montážní práce. Rázový utahovák, který má velikost utahovacího momentu 1355 Nm, má hmotnost 1,8 kg - což je skoro dvojnásobek! Sílu takového utahováku však nevyužijeme při montáži krovu a práce ve výšce s tak těžkým nářadím není vůbec pohodlná.

Zdroj pohonu

Pneumatické/vzduchové utahováky jsou poháněny stlačeným vzduchem. Aby fungovaly, musí být připojeny vzduchovou hadicí ke kompresoru.

Elektrické utahováky jsou poháněny elektrickou energií ze sítě. Jejich použití je tedy vázáno na prostor v dosahu elektrické sítě.

Akumulátorové utahováky jako zdroj energie využívají akumulátor. Jsou mezi uživateli velmi populární, neboť díky akumulátoru nejsou odkázány na externí zdroj energie. Jejich předností je lehká konstrukce a pohodlné používání. Limitujícím faktorem může být jejich výkon a kapacita akumulátoru. Je dobré mít v záloze náhradní akumulátor.

Obr. 4. Akumulátorový rázový šroubovák/utahovák AXI-1801

Obr. 4. Akumulátorový rázový šroubovák/utahovák AXI-1801

Obr. 5. Aku rázový šroubovák AXI-1800 při práci

Obr. 5. Aku rázový šroubovák AXI-1800 při práci

Hydraulické utahováky patří k nejvýkonnějším ze všech. Jsou poháněny hydraulickou kapalinou pod vysokým tlakem a používají se v průmyslových podmínkách.

Bity/nástrčné klíče pro rázové nářadí

Při použití rázového nářadí je třeba myslet na použití příslušenství, které je pro konkrétní druh pracovní operace určeno. Doporučuje se používat bity určené pro rázové nářadí.

Obr. 6. Sada nástrčných klíčů pro rázové nářadí

Obr. 6. Sada nástrčných klíčů pro rázové nářadí

Obr. 7. Sada šroubovacích bitů pro rázové nářadí

Obr. 7. Sada šroubovacích bitů pro rázové nářadí

Točivý moment

Točivý moment vyjadřuje sílu, kterou dokáže nářadí vygenerovat. Čím je hodnota točivého momentu vyšší, tím pohodlněji se Vám bude pracovat. Někdy však nemá smysl mít utahovák s točivým momentem 2200 Nm, pokud nepotřebujete demontovat kola z nákladního vozidla.

Ideální je zvolit si nářadí s utahovacím momentem vhodným pro konkrétní práce, které budete s nářadím provádět. Hodnota utahovacího momentu rázových utahováků je vyšší než u rázových šroubováků. Vyplývá to z jejich určení. Hodnota momentu utahováků je od cca 600 Nm do několika tisíc Nm (u hydraulických). Hodnota momentu rázových šroubováků je do cca 300 Nm.

Výhody

Rázové utahováky jsou mimořádně pohodlné pro používání. Ve většině případů vyžadují malé nebo žádné předběžné nastavení a lze je použít okamžitě bez potřeby mimořádných dovedností. Jsou lehké, díky čemuž se s nimi ve srovnání s jiným elektrickým nářadím snadno manipuluje. Jejich tvar je také velmi ergonomický a pohodlný jak pro profesionální mechaniky, tak i pro kutily. Jsou dostatečně výkonné pro většinu praktických účelů. Umožňují uživateli snadno upevnit nebo uvolnit i ty největší matice nebo šrouby. Pro náročné aplikace jsou skvělou volbou, neboť produkují značný točivý moment a zároveň Vám umožňují kontrolovat, jakou sílu použijete.

Nevýhody

Rázové utahováky nejsou vhodné pro všechny aplikace. Mohou způsobit poškození spojovacích prvků, které nejsou dostatečně pevné, proto by se nikdy neměly používat k utahování malých šroubů. Nářadí je jednoúčelové, lze s ním jen šroubovat. I když některé modely mají funkci vypnutí rázů a tudíž lze jimi i vrtat s použitím vhodného příslušenství. V současné době již existují vrtáky, které mají stopku s ukončením 1/4“ (6,35 mm) vnější šestihran a lze je do tohoto nářadí upnout.

Závěr

Pochopení rozdílu mezi rázovým utahovákem a rázovým šroubovákem je klíčové. Výběr správného nářadí pro konkrétní pracovní operaci zajistí efektivitu, přesnost i bezpečnost obsluhy.

Klíčová slova: rázový šroubovák, utahovač, utahovák, utahovačka, povolování, utahování, šroubování

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN


Získat kupón v hodnotě 250 Kč je jednoduché:

1. Ohodnoťte článek
Přidat recenzi

2. Odpovězte správně na otázky z článku
Spustit kvíz

Recenze článku

    Článek zatím nikdo nehodnotil.

Další články

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.
×