Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Tvar talířové podložky lamelového kotouče a jeho vliv na způsob broušení

Jednou z kategorií brusných nástrojů určených pro úhlové brusky jsou lamelové kotouče. Říká se jim také lamelové disky, vějířové kotouče, lamelové kotouče s vypouklým středem atd. Hlavní součástí jsou brusné pásy, z nichž jsou vyříznuty lopatky, které jsou vějířovitě umístěny po obvodu kotouče. Tyto pásy patří do skupiny " brusiva na podložke (coated abrasives) tj. brusná zrna jsou potažena a následně spojena s podkladovou tkaninou.

Obr. 1. Brusné pásy pro výrobu lamelových kotoučú

Oblast použití (typ obráběného materiálu) závisí především na typu brusného zrna (nejčastěji korund, zirkonový korund nebo keramické zrno), výsledek broušení závisí především na zrnitosti brusiva (nejčastěji P40 - hrubá až P120 - jemná zrnitost).

Je tu však ještě jedna věc, která stojí za pozornost.

 

Tvar talířové podložky

Brusné kotouče s vějířovitě uspořádanými lamelami se vyrábějí s deskovým podkladem, většinou plochého (T27) nebo kónického (T29) tvaru. Jak se liší účel jejich použití?

Podložka brusné desky je nosičem brusných lamel. Tyto komponenty jsou spojeny speciálním lepidlem na bázi epoxidové pryskyřice.

Obr. 2. Plochá a kónická podložka pod desku

 

Obr. 3. Plochý lamelový kotouč

Plochý lamelový kotouč

Základem je plochá talířová podložka (typ 27): styčná plocha je kolmá k hřídeli úhlové brusky.

Ploché lamelové kotouče jsou nejúčinnější při úhlu 0-15°. Plné využití kontaktní plochy je možné pouze při sklonu 0°. Tato poloha úhlové brusky je však možná pouze při obrábění menších ploch nebo okrajů velkých ploch.

 

Na rovných plochách lze takovýmto kotoučem účinně brousit velké nerovnosti. Malá styčná plocha lamelového kolečka umožňuje přesné zaměření na kritické místo.

Ploché lamelové kotouče jsou vhodné také pro vyrovnávání povrchů a velmi dobře se hodí pro dokončovací práce. Používají se především k odstraňování větších nerovností a jsou nejlepší volbou pro vyrovnávání povrchu na plochách a vnějších rozích kovových obrobků.

Obr. 4. Malá styčná plocha nože s obrobkem

 

Obr. 5. Kónický lamelový kotouč

Kónický lamelový kotouč

Základem je kónická talířová podložka (T29): styčná plocha lamelového kotouče je nakloněná. Doporučený úhel obrábění je 15˚ - 25˚. Tato šikmá úhlová bruska plně využívá velkou styčnou plochu kotouče s obrobkem - je proto velmi vhodným řešením i pro broušení dřevěných výrobků.

 

Kónický kotouč je však nejoblíbenější při zpracování kovů. Na obrobku spočívá větší plochou, úhel brusného kotouče vytváří pákový efekt, a tím i větší přítlak. To výrazně zefektivňuje a usnadňuje práci a je vynikajícím pomocníkem při odstraňování koroze a nečistot z velkých ploch.

Dodržet doporučený rozsah úhlů není vůbec obtížné, protože úhlová bruska je v rukou v přirozené poloze.

Obr. 6. Velká kontaktní plocha lamelového kotouče s obrobkem

 

Shrnutí na závěr a porovnání T27 a T29

  • Plochý tvar
  • Cílené broušení s malou plochou
  • Úhel při obrábění: 0˚ - 15˚
  • Pro sjednocení povrchů na rovných plochách a vnějších rozích
  • Kónický tvar
  • Broušení s velkou plochou
  • Úhel při obrábění: 15˚ - 25˚
  • Větší agresivita broušení, lepší kontakt pro odstranění nerovností povrchu, koroze a zbytků nátěrů.

 

Společným znakem plochých a kónických lamelových kotoučů je stejná technologie výroby a stejné komponenty, proto by jejich cena měla být stejná. Při výběru mezi bruskami T27 a T29 je důležitá pouze jedna věc: chcete brousit s velkou nebo malou kontaktní plochou? Abychom vám usnadnili zapamatování, používáme pro označení velké nebo malé kontaktní plochy název Area nebo Canta. Pravda, je tu také Punta, ale o tom až příště.

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
https://www.empireabrasives.com/blog/t27-vs-t29-flap-disc-differences/
https://handymansworld.net/t27-vs-t29-flap-disc/


Recenze článku Přidat recenzi

    Článek zatím nikdo nehodnotil.

Další články

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.