Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Diamantový kotouč pro úhlovou brusku - princip činnosti

Co se děje při řezání diamantovým kotoučem? Když znáte princip fungování, ušetříte si spoustu peněz a frustrace. Snadněji tak najdete ten správný kotouč pro své specifické požadavky a budete moci řezat i specifické materiály, pro které diamantový řezný kotouč nenajdete.

Konstrukce diamantového kotouče pro úhlovou brusku

Diamantový kotouč Agressa 125 mm - Tělo kotouče (1), středový otvor (2), unikátní výrobní číslo (3), řezná část kotouče - diamantové segmenty (4)

Obr. 1. Diamantový kotouč Agressa 125 mm - Tělo kotouče (1), středový otvor (2), unikátní výrobní číslo (3), řezná část kotouče - diamantové segmenty (4)

Diamantový řezný kotouč je plochý kruh s otvorem uprostřed a řeznou částí po obvodu kotouče. Řezná část může mít různý tvar, výšku a tloušťku a vyrábí se smícháním spojiva a syntetických diamantových zrn.

Koncentrace syntetických diamantových zrn a jejich velikost, stejně jako složení spojiva, určují "kvalitu" diamantového kotouče.

 

Co máme na mysli pod pojmem kvalita diamantových kotoučů?

Z pohledu uživatele je diamantový kotouč kvalitní, pokud řeže rychle, čistě a vydrží neomezeně dlouho. A ještě by bylo dobré, kdyby se při řezání neprášilo, kdyby se dal použít na různé materiály a dokonce i ...

Žádný takový kotouč neexistuje.

Všichni výrobci balancují mezi protichůdnými požadavky a výsledkem je vždy kompromisní řešení. Abychom je však lépe pochopili, musíme vysvětlit, proč diamantový kotouč řeže.

 

Princip činnosti diamantového kotouče

V řezné části kotouče - po jeho obvodu - jsou ostrá a tvrdá diamantová zrna spojena spojivem ze speciálního kovu.

Principem činnosti diamantového kotouče je postupné obrušování kontaktní plochy na prach v důsledku třecí síly diamantových ploch při vysoké obvodové rychlosti.

Jinými slovy, diamantová zrna brousí řezaný materiál a vše, co jim stojí v cestě mění na jemný prach. Zde je třeba poznamenat, že použití respirátoru při řezání za sucha není formalitou, ale nutností.

Přestože jsou diamantová zrna ostrá a velmi tvrdá, při práci se tupí. Nic netrvá věčně. Spojivo hraje v této fázi klíčovou roli - musí diamantový nástroj včas zbavit otupených zrn syntetického diamantu. Klíčové slovo je "včas".

Makrofotografie segmentu diamantového kotouče Agressa

Obr. 2. Makrofotografie segmentu diamantového kotouče Agressa

 

Usain Bolt přebírá štafetu v plné rychlosti ve finále běhu na 4x100 metrů na mistrovství světa v atletice 2017

Obr. 3. Usain Bolt přebírá štafetu v plné rychlosti ve finále běhu na 4x100 metrů na mistrovství světa v atletice 2017

Je to něco podobného jako štafetový závod. Chytající běžec má určenou část dráhy, kde může předat štafetu dalšímu běžci. V jejím rámci se musí oba závodníci vyrovnat v plné rychlosti, aby neztratili cenné setiny sekundy. Štafetu je třeba předat přesně - ne dříve, ne později. Včas. Rychlost nestačí, přesné předání štafety je výsledkem tvrdého tréninku.

Stejně tak je tomu u diamantových zrn.

Nestačí, aby byly velmi tvrdé, velmi ostré a dostatečně velké. I když je to pro kvalitní diamantový kotouč nezbytnost, účinnost systému se plně projeví až ve spojení s vhodným spojivem.

 

Pokud spojivo uvolní zrna příliš brzy, nůž řeže rychle, ale rychle se opotřebovává, a proto má kratší životnost.

V opačném případě - když spojivo uvolňuje zrna příliš pomalu - zůstávají příliš dlouho "na místě" jako opotřebovaná a matná. Důsledkem je, že kotouč řeže pomalu, práce jde ztuha, ale životnost je delší.

Hlavním úkolem spojiva je včasné uvolnění tupého diamantového zrna.

 

Vztah mezi spojivem diamantového kotouče a řezaným materiálem

Rozsah řezaného materiálu, který hledáme, je široký - žula, mramor, dlaždice, dlažba, beton, železobeton...

Tvrdost těchto materiálů je různá - proto se musí lišit i spojivo. Obecně platí, že k řezání tvrdého materiálu potřebujete diamantový řezný kotouč s měkkým spojivem a naopak. Asfalt je měkký, takže vyžaduje tvrdé spojivo, zralý beton je tvrdý, takže vyžaduje měkké spojivo.

V praxi to však není tak jednoduché. Například betony jsou různého složení, pevnosti, s různými příměsemi štěrku, s ocelovou výztuží a bez ní, a dokonce i s různou homogenitou. To vše situaci poněkud komplikuje.

Různorodost stavebních materiálů

Obr. 4. Různorodost stavebních materiálů

 

Když mluvíme o homogenitě, typickým příkladem je například žula - hlubinná vyvřelá hornina. (Téměř) všechna ložiska žuly jsou homogenní, ale jejich složení se liší. V takových případech se mnohokrát experimentálně hledá nejsprávnější spojivo, aby se v daném materiálu řezalo co nejefektivněji. Jedná se tedy o speciální výrobu diamantového kotouče, který je pro danou žulu nejvhodnější.

V případě kotoučů pro úhlové brusky je důležité navrhnout optimální spojivo, aby vyhovovalo většině materiálů, které budou diamantovým kotoučem řezány.

Závěr:

Nenechme se zmást tím, že kotouče na tvrdé materiály budou určitě dobré i pro měkké materiály. Kotouče na tvrdé materiály mají měkké spojivo a jsou vhodné pouze pro tvrdé materiály. Vždy však platí, že kotouč, který právě držíte v ruce, je zcela jistě vhodný nejen pro materiály, které jsou uvedeny na jeho obalu, ale pro všechny materiály podobné tvrdosti. Otázkou je čistota řezu - ale to je téma na jiný článek.

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
www.thequint.com/sports/olympic-sports/usain-bolt-farewell-race-qualifying-time
www.freepik.com/free-photo/bricklayer-worker-installing-brick-masonry-exterior-wall-with-trowel-putty-knife_4550498.htm


Recenze článku Přidat recenzi

    Článek zatím nikdo nehodnotil.

Další články

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.